Recstepa Mother on 50 - The choco cake

Pai normal, respect, ca are 50 de ani pe care nu-i arata, ca ne mai suporta pe noi cei 4 teroristi, licentianti in arta scandalului si dezordonati cu diploma, care mai de care mai zapauc in stilul lui propriu, copchii ei + seful de trib, big boss, za Father. Apoi ca poa' sa faca o gramada de bunataturi, din ingrediente pe care le numeri pe deste si sa ti le serveasca cu fundita, la masa, intre mese si la pachet in caz ca ti se face foame. Si mai ales ca poate sa faca fata la un grup imens de neamuri care au venit sa o sarbeze si sa ii trateze pe toti cu aceasi bunavointa, interes, rabdare, incurajari etc. Eu una as fi renuntat undeva in prima ora avand in vedere ca nu ma pot preface cand vine vorba de neamuri - inca putin si ma incuiam in debara (shhhh).


Si ca sa evit za crowd m-am bagat la cratita si am compus urmatoarea poezie:

Tortu' ma'sii mele:
---------------------------

Blatus:

12 oua
24 linguri apa
500g faina cernuta
400g zahar (brun/simplu, cel brun are un gust putin caramelizat si este mai sanatos)
un praf de copt
2 esente rom/2 linguri rom/2 linguri coniac/wiskey in fct de ce aveti
200g migdale sau nuci (coapte si faramate)
150g ciocolata topita la bain marie
50g cacao amara (sau oricare fel, numa de calitate sa fie)


Galbenusurile se freaca cu un praf de sare si cu jumatate din cantitatea de zahar pana ce acesta se dizolva. Apoi se adauga 12 linguri de apa, una cate una, pana cand compozitia devine usoara si spumoasa, cu consistenta unei smantani subtiri. Se pune ciocolata topita si se amesteca.

Intr-un castron mare se cerne faina, praful de copt, cacaoa si migdalele si se omogenizeaza totul cu o spatula. O sa vedeti mai incolo de ce:P

Ungeti o tava mai maricica(a mea are cam 40*25 cm) cu ulei si puneti hartie pergament, ori mai grosuta, ori mai multe straturi (2-3) pe fundul tavii. Dati drumul la cuptor sa se incalzeasca bine.

Albusurile se bat spuma tareee cu o lingura de zeama de lamaie (cu telul nu cu lingura ca sa fim clari). Se adauga zaharul incet incet si se bate in continuare pana cand se dizolva tot. Adaugati esenta si bateti pana isi recapata consistenta anterioara but don't overdo. Puneti cele 12 linguri de apa ramase una cate una (dati vitezomanul ala de mixer mai incet sau amestecati cu za telus in farma de para).

Se pun galbenusurile peste albusuri si se amesteca foarte putin si foooarte usor cu o paleta. Apoi puteti toata compozitia peste faina si amestecati de jos in sus tragand cat mai mult din faina in restul compozitiei. Nu e necesar sa fie 100% omogen, just do your best not to ruin the air bubbles. Turnati compozitia in tava, nivelati si bagati la cuptor la foc mediu. E gata cam in jumatate de ora sau cand testul scobitorii zice "Hai ca mi-a ajuns! Plec!" (daca bagati o scobitoare in aluat si nu ramane nimic pe el cand il scoateti e copt). Lasati sa se racoreasca putin, scoateti-l din tava si puneti-l pe un gratar metalic.

De ce am amestecat prafurile?
Ca sa fiu sigura ca sunt distribuite uniform in restul compozitiei, fara a fii necesar sa amestec prea mult in compozitie.

De ce am pus ouale peste faina si nu invers?
Pentru ca fiind o cantitate mai mare de "solide" albusurile ar fi cedat la greutate. Plus ca este destul de greu sa ajungi la albusul "neinfainat" de la fundul castronului fara sa scoti foarte tare aerul din cel de deasupra.Plus ne infainam ca la nebuni.

De ce am pus tortul pe gratarul metalic?
Pentru a asigura circulatia aerului si in partea de jos a tortului. Astfel acesta are o consistenta omogena si ramane la fel de inalt ca atunci cand a fost scos din tava (de la aburi+ greutate partea de jos se "taseaza"). Treaba asta mai are un avantaj si anume ca daca glazati tortul nu o sa manjiti toata casa. Mai greu o sa fie dupa cu transferul pe platou...dar arta cere sacrificii nene!


Creme, chestii socoteli:

500g ciocolata neagra
500g frisca lichida
esenta de rom

un borcan de dulceata de visine sau cirese amare

Se rupe ciocolata bucatele, se topeste la bain marie. Se ia de la caldura si se adauga frisca lichida in fir subtire. Se lasa sa se raceasca vreo jumatate de ora si apoi se baga la frigider 2 ore(dar nu mai mult). Se bate cu mixerul pana devine spumoasa si catifelata si se adauga aromele.(duamne cati "se"!)

Montaju' torturii

Taiati blatul in 3 si insiropati fiecare felie cu ce va vrea sufletul (sirop de zahar cu rom, zeama de compot de visine - sa nu fie prea acru, sirop de zahar si cafea - fara zat bineinteles). Ideal ar fi sa nu il inmuiati prea tare, dar ma gandesc ca stiti deja acest lucru :P.

O sa folosim fundul tortului ca "fata" asa ca puneti felia de sus pe platoul "de presentare" si ungeti-l cu jumate din dulceata. Peste puneti cam 40% din crema. Puneti felia de mijloc si repetati procedura. Apoi puneti-i si capac!(ul) si asezati-l putin sa stea bine. Ce a ramas din crema se foloseste pe margini ca sa astupam ce goluri or mai fi ramas deci puneti la treaba toate cunostintele de zidarie :))


Maclavaisu de deasupra aka Glazura:

Ea saraca se face cum scrie mai jos dar daca nu aveti chef si nu vreti sa murdariti jumatete din bucatarie folositi cu incredere finetti, lasat la cald ca sa se inmoaie si nivelati-l cu lama lata a unui cutit bagat din cand in cand in apa fierbinte.

200 de grame ciocolata topita la bain marie se amesteca cu 250 de grame de unt lichefiat la fel de topit. Se toarna peste tort fara a se nivela deci puneti skillu in practica.

Hornatu

Se face dupa preferinta, marginile se pot imbraca cat glazura nu e inca racita de tot cu nuca tocata, lamele de migdale sau "rumegus" de ciocolata.
Eu am folosit niste bombonele - stafide in cioco, cacao cernuta, trandafirasi din martipan, ceva brizbrizuri de frisca deasupra dar optiunile sunt multiple.

Enjoy !
(Noi era sa dam in diabet deci e bun.)

1 au comentat...:

Bebe spunea...

Confirm, tortul a fost de vis :).

Trimiteți un comentariu

Da-ti cu parerea!

Arhivă blog

Despre mine

Fotografia mea
Wonderville - Bucuresti, Romania
Tzacalina mai copii...