Tocanite tzacanite a la Casa de Nebuni "The Nest"

Si cum facem, cum dregem, io si fetilii mele ne adunam "dupa blocurile gri" la o recapitulare de idei filozofice, planuri de viitor, depanari de hamintiri si haleli de asezonat efortul psihic. Pai si uite asa ne dam seama ca suntem cam toate "tocanita" addicts.

Hello, my name is Catalina and I'm an addict of tocanite, tochituri, mamaligi and branza. Si fetele zic "Super!" (gluma de spitalul 9, daca radeti inseamna ca siguri sunteti PA).

Si pentru ca cea mai recenta intrunire fu @ Mela's,  se gandi ea ca ne-ar sta bine cu o tocanita in ghiozdane ca sa fie de bun augur meetingul. Deci cu toate honorurile....


Tocanita a la Milupa:

  • 1 piept de pui mic sau 2 pulpe de pui, se spala, se dezoseaza, se fierb, se taie carnea cuburi sau fasi mai mici
  • 1 punga fasole verde congelata sau 1/2 kg in varianta naturelle (caz in care o fierbeti in apa cu sare vreo 5 minute, cat sa ramana crocanta dar nu cruda si apoi o scurgeti)
  • 1 fir de praz taiat rondele
  • 1 cutie de ciuperci sau 250 de gr varianta proaspata
  • 1 ceapa mai mare
  • 1 legatura patrunjel
  • 3 carnati picanti si afumati (nu-mi aduc aminte, cred ca erau cabanos?)
  • vreo 2 catei de usturoi tocati marunt
  • 250 ml suc de rosii
  • sare, piper, oregano, cimbru

Pai se toaca ceapa si prazul , se pun intr-o tigaie mai mare cu o lingura de ulei {sa fi fost de masline?} si se lasa sa se inabuse, apoi puneti puiul si carnatii taiati rondele , le lasati sa se cunoasca un minut si apoi puneti fasolea verde si ciupercile {io le-as da si un pahar de vin alb ca sa aibe o conversatie mai relaxata dar sa tac naibilui odata ca e reteta Melei nu a mea!!} + 2 min la foc mediu => se cere o culoare rosie asa ca puneti sucul de rosii, cimbrul si  usturoiul , da-ti focul mic si lasati sa scada putin zeama cat sa semene a tocanita {cam 10 minute}. Puneti sare, oregano si piper, luati de pe foc, apoi zdrang! cu patrunjelul tocat peste si ii punem capac  Paff! ca merita. (aroma de patrunjel intra bine in haleala fara ca el sa se inmoaie atat de tare incat sa isi schimbe culoarea)

Rezultat numa bun de-o mamaliga.
@ Mela : daca am aberat-o prea tare sau am uitat ceva zi-le Loredana cu comentariu.




Si ca m-a emotionat Mela cu tocanita ei, mi-am amintit de ...


Tocanita pentru Anye si Marele Sef the Trib, za <>



Asta e tocana cu poveste, cum m-am plimbat eu cu 3 feluri de carnatz si vreo 2 de branza  in geamantan pana la Londra si nu m-a prins nimeni, nici eu nu stiu {mai erau pe acolo o gramada de genul toba, icre de crap, cozonac, masline, placinta cu mere aso}. Se pare ca englezoii  au caini vegetarieni prin haeroporturi ca mirosu' de carne afumata nu i-a atras spre geanta mea. Mai bine! Am avut cu ce sa fac urmatoarea treaba:

  • aprox. 1/2 kg de carnataraie afumata {la noi fura niste carnati de oaie f. uscati, iuti si afumati care semanau a babic la gust - habar n-am cum ii chema da erau ardelenesti, ceva carnati de Plescoi - da, numa astia mai mioritici radem la gluma asta - si ceva Cabanos de Carefura care, spre uimirea mea totala de anticabanosier, erau f buni}
  • 1/2 kg de ficatei de pui
  • 2 cepe albe
  • 2 cepe verzi
  • 2 rosii mai maricele
  • 250 ml suc de rosii
  • jumatate de capatana de usturoi - curatat, tocat marunt
  • o legatura patrunjel - tocat marunt
  • sare, piper, cimbru, un pahar de vin sec

Pai in ordinea numerelor de pe tricou se intreprind urmatoarele actiuni extrem de necomplicate:
  1. Se taie carnataraia rondele
  2. Se taie ceapa julien/ rondele
  3. Se curata rosiile de coaja : intr-o craticioara puneti ceva apa la fiert; cand clocoteste innecati rosiile in ea, le lasati acolo sa decedeze mortal cam jumatate de minut si le scoateti. Pielita de obicei se crapa deja din momentul in care intra in apa fiarta, dar in orisice caz cu siguranta se va curata f usor dupa ce le scoateti . Le lasati sa se racoreasca putin si apoi le tocati cubulete
  4. Scoateti tigaia aia mare si grea de prin dulapuri, puneti o lingura de ulei in ea si puneti la foc - mediu as zice. Fara mila puneti carnatii in tigaie si lasati-i sa se rumeneasca putin, apoi scoateti-i cu o paleta, scurgandu-i bine de grasime {prea multa n-ar trebui sa fie dar oricum scopul nu e sa inlaturam uleiul de pe carnati cat sa ramana grasime suficienta in tigaie ca sa prajim ficatul si sa nu mai adaugam alta unsoare}
  5. Da! Ati ghicit! Punem ficatul in tigaie si il prajim cat sa se rumeneasca nintelus fara sa se arda - nu-i bai daca nu-i patruns de tot, ideea e sa se scurga tot lichidul pe care il lasa din tigaie. Bien sure, se scot si ei din cratita si se pun alaturi de carnati sa isi planga de mila reciproc.
  6. In ce a mai ramas in cratita se pune ceapa si se lasa putin, nu trebuie sa se prajeasca prea tare {in capul meu cret ar mai merge aici si ceva ciuperci de rangul ghebelor - date un clocot inainte- si vreo 2 ardei grasi de culori diferite; dar merge si fara}.
  7. Peste ceapa si ce alte legume ati mai adunat de prin frigider , puneti ficatul si carnatii si vinul + foc mic. Ah cum sfaraie! Cand se evapora cam jumatate din lichid puneti sucul de rosii, rosiile si cimbrul; mai asteptati putintel cat sa se evapore din nou ceva lichid (10 minute) dar amestecati din cand in cand in mancare, nu stati cu ochii in televizor sau calculator.
  8. Luati de pe foc, puneti sare si piper, usturoiul si patrunjelul. Shchema cu usturoiul e ca daca il puneti in timpul fierberii el isi mai pierde din putere, daca il puneti la sfarsit de tot ramane in stare aproape neprelucrata termic ceea ce inseamna ca in totalitatea puterilor sale de distrugere a vampirilor. Si exact asta e ce ne doream noi langa o mamaliga, ceva oua ochiuri si branzeturi ca sa simta tot cartieru' ce inseamna mancare facuta de romani.

Doamne si o Busuioacaaa, ay ay ay! {carata evident tot in bagaje, printre tzoale si alte minunatii muieresti de se gaseau prin traista mea}. Da bun domle'!




Si ultima, dar nu cea din urma.... 

Ca sa hranesc poporu'  de salariati si ca sa imi pot pune frigiderul la o bine meritata odihna (adik gol si in consecinta nedeschis) am compus urmatoarea poezie:

Tocanita de dinainte de salariu aka "Frigiderul plange, stomacu' ghiortaie"


  • 1/2 kg ficat de pui - spalat, curatat, spalat, scurs
  • 250 g carne de porc (muschi cred ca era, ramas de la ultima friptura cu mere)
  • 2 mari si grasi ardei de culori diferite
  • o ceapa
  • 2 morcovi , maricei si ei ca tot e trend
  • 250 g ciuperci
  • un dovlecel mic
  • 2 rosii- care se oparesc, se curata si se toaca cuburi
  • ceva fasole verde, cam o mana, oparita in apa cu sare si scursa
  • 100 ml suc de rosii
  • un catel de usuroi
  • sare, piper, chilli, cateva frunze pe menta si busuioc, un pahar de vin alb
  • ceva sos de soia pentru doritori


As mai fi pus daca aveam : cateva buchetele de brocolli, oparite si ele in apa cu sare si niste tulpini de telina taiate rondele.


Procedeul de tortura e similar cu cel de la celelalte "tocanite - tochituri" si anume: se prajeste carnea de porc si se scoate , apoi ficatul , se scoate si el, se pune pe rand ceapa, morcovii taiati fasiute-bastonase-cubulete, ardeiul, fasolea verde {si tulpina de telina daca e}, apoi carnea, apoi vinul - lasat sa se evapore jumatate din lichid, apoi rosiile, sucul de rosii, ciupercile feliate, dovlecelul taiat cuburi, catelul de usturoi intreg, doar zdrobit putin cu lama lata a unui cutit. Se ia de pe foc, se condimenteaza si se pun frunzele de menta si busuioc tocate marunt. {Daca folositi carne de pui in loc de cea de porc merge si niste salvie}

Se haleste fara grija peste niste taietei de orez sau orez thai simplu.Nu are pretentii de mancare chinezeasca but it's good never the less :P


@Irene: Don't uari, you're next :))

Salve hamigos! Keep in touch.
Over and out!

0 au comentat...:

Trimiteți un comentariu

Da-ti cu parerea!

Arhivă blog

Despre mine

Fotografia mea
Wonderville - Bucuresti, Romania
Tzacalina mai copii...