First meal comes first - New Year's resolution soup

Ciorba / supa de An nou a aparut ca o rezolutie a tuturor gurmanzilor pocaiti si n-a ezitat sa isi duca la bun sfarsit planurile de exorcizare a halelilor mai mari in rang din fauna decembrista.
Era imperios necesar sa isi faca simtita prezenta prin burtile celor care s-au saturat de fripturi, frigane, carnati, sarmale, salate boeuf si alte rubedenii care mai de care mai laudate si apreciate de sarbatori...asa ca le-a aratat ea la toti de ce e in stare...so here it comes...

The One and Only ... Super ciorba
(aka Inegalabila Supa crema de pui si ciuperci )

Baza acestui nepretuit remediu  consta in orisice carne de pui ramasa prin frigider - spre exemplu eu am folosit toate oasele de la pieptii de pui folositi la mancarurile de sarbatori [nu iau niciodata pui dezosat, nush de ce am un feeling ca sunt furata :)) si in afara de asta ma gandesc ca puii care au fost dezosati au fost mai degraba ghiftuiti cu diverse ingrasaminte ca sa mai ramana totusi ceva din ei dupa "chirurgie"...ma rog logica mea nu e fundamentata dar n-aveam la ce ma gandi in magazin si am inventat asta... sa-mi fie cu iertare]. Anyway daca sunteti in magazin mai bine va concentrati sa cumparati urmatoarele decat sa visati la nemurirea puiului ca mine ;))

  • 1 piept sau 2 pulpe de pui
  • 1 morcov mare
  • 1 albitura (pastarnac)
  • 1 ceapa mare
  • 1 cartof mare
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 ardei mare gras :))
  • o cutie ciuperci sau echivalentul lor in stare naturala
  • 3 catei usturoi
  • o jumatate de mar si un dovlecel mic (optional)
  • 1 fir de busuioc 
  • 200g smantana (sau mai mult dupa cum aveti pofta)
  • o lingura de unt sau ulei de masline

Curatati puiul, spalati-l, puneti-l intr-o oala de 5l si acoperiti-l cu apa rece. Puneti-l pe foc si lasati-l sa fiarba pana sa plictiseste sau mai precis pana cand ati apucat sa luati toata spuma si nu da semne ca ar mai avea astfel de intentii.

Puneti apoi legumele curatate si spalate (cartoful, morcovul, albitura, cozile de la patrunjel, ardeiul, jumatate de mar si jumatate de ceapa - intregi sau taiate in 2).  Lasati sa fiarba bine pana cand legumele se farama usor si carnea se desprinde singura de pe oase. Apa o sa scada cam la jumate pana in acel moment. Lasati sa se racoreasca putin si apoi strecurati supa.

Urmeaza triajul : mai precis se aleg din ce a ramas in strecuratoare cartoful, morcovul, albitura, marul si ardeiul - le punem separat si le pasam (pulpa ardeiului se curata usor de pe coaja cu o lingura). Alegem si carnea pe care o vom toca marunt. Ce se mai gaseste prin strecurici se arunca fara mila!

Jumatatea 2 de ceapa se toaca marunt si se pune in tigaie cu untul sau uleiul, se lasa un min cat sa se patrund putin, se pun si ciupercile si un polonic de supa si se mai lasa inca 2-3 min cat sa se inmoaie si ciupercile binisor. Se pun peste piure-ul de legume, adaugam frunzele de busuioc si usturoiul si apoi le punem pe toate in blender pentru ca merita! (pana de curand nu am avut blender asa ca ma rezumam la varianta old school de tocat marunt marunt cu tot cu deshte...nu va sfiiti, are acelasi gust).

Schema finala : puneti treaba asta intr-o cratita sa dea un clocot, amestecati binisor si apoi turnati supa strecurata, mai lasati sa dea un clocot si trageti de pe foc. Lasati sa se raceasca putin.Intr-un castron amestecati smanatana cu ceva patrunjel tocat, sare si piper si un polonic- doua de supa  si turnati dressingul asta peste supa , amestecati si acum relaxati-va! Victoria este aproape!

Se serveste smechereste cu un fir de ulei de masline, o frunza de busuioc si ceva crutoane langa ......sau doar cu lingura, in functie de "spectatori". Garantez ca nu va trebuie alta mancare!

Sa aveti pofte!
La multi ani...

0 au comentat...:

Trimiteți un comentariu

Da-ti cu parerea!

Arhivă blog

Despre mine

Fotografia mea
Wonderville - Bucuresti, Romania
Tzacalina mai copii...