Praslea cel voinic si merele coapte

Ca in orice iarna normala la tête era musai sa fac mere coapte, dar musai nu asa! E un fel de esenta a acestui sezon geros, plin de evenimente , zapezi, ingheturi si dezgheturi, noroaie, manusi, fulare , paturi groase , vin fiert, portocale, motaiala la filme, geamuri aburite, zeci de pachete de servetele , ceaiuri de multe feluri , povesti si mult multe altele.

Aproape ca imi pierdusem interesul pentru aceasta iarna dar mi-am amintit de reteta asta:

Mere coapte "Baba Dochia":
6 mere maricele
1/2 pachet de budinca de vanilie preparat conform instructiunilor de pe pachet
1 lingura zahar
1 lingura unt + inca putin de uns tava
coaja si zeama de la jumatate de lamaie
un plic de zahar vanilat
cateva stafide puse la inmuiat cu cateva ore inainte

Se spala merele , se taie la fiecare cate un capac . Cu o lingura cu marginile mai ascutite scobim marul (cum facem la dovleceii de umplut). Se unge o tava de yenna cu unt si se aseaza merele cu scobitura in sus. Se imparte zaharul (+cel vanilat),untul si zeama de lamaie in cele 6 mere si se da le cuptor pentru 15 minute la foc mare.

Intre timp se pregateste budinca in care punem ceva mai putin lapte ca sa iasa mai groasa.

Se scot merele din cuptor. In fiecare mar se pun cateva stafide si se toarna cu o lingura din budinca. Merele nu se umplu pana la refuz, trebuie sa ramana cel putin jumatate de cm gol. Se dau din nou la cuptor pentru inca 5-10 minute, cat sa se inmoaie bine. Se scot din cuptor, se lasa sa se raceasca pana aproape de temperatura camerei si se halesc cu biscuti moi.

Poze n-am decat din timpul fabricatiei :D si aia numa' una:


Schema de deasupra e un sos de caramel care nu era necesar dar...e caramel, can't help it, addict, addict addict!!!

Sos caramel 
100g zahar brun
200 ml frisca lichida
50g unt

Intr-o craticioara cu fundul gros se topeste zaharul. Cand e tot lichefiat se adauga untul moale , se amesteca , se da focul mic de tot si se toarna frisca in fir subtire amestecand repede cu un tel. Se lasa pe foc pana cand se omogenizeaza bine si se ingroasa , amestecand mereu. Se lasa sa se raceasca bine (la fel, amestecand din cand in cand ). Se poate tine intr-un recipient de sticla inchis etans in frigider pana la 3 saptamani.


Tadaa!

0 au comentat...:

Trimiteți un comentariu

Da-ti cu parerea!

Arhivă blog

Despre mine

Fotografia mea
Wonderville - Bucuresti, Romania
Tzacalina mai copii...